WattMaestro-Blog

Veelgemaakte fouten bij het kiezen van een Energie Management Systeem (EMS)

Tips bij het uitkiezen van een EMS

Wanneer je zonnepanelen, batterijen en oplaadpunten koppelt, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken.

Hoe zorg je ervoor dat je oplossingen biedt die ook in de toekomst blijven werken voor je klanten?

Als installateur van zonnepanelen en batterijen krijg je vaak vragen van zowel kleine als grote bedrijven. Ze hebben oplossingen nodig voor problemen zoals:

  • Boetes voor het terugleveren van energie
  • Contractlimieten met energieleveranciers
  • Beperkingen op het terugleveren van energie
  • Voldoen aan energiebesparingsverplichtingen
  • Voorkomen van hoge kosten voor een zwaardere aansluiting bij uitbreiding van bedrijfsactiviteiten

 

Hoe maak je een goede keuze?

Het juiste Energie Management Systeem kan helpen bij deze uitdagingen, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de beschikbare systemen. Vaak worden er fouten gemaakt bij het kiezen van een systeem dat niet toekomstbestendig is. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten en tips om ze te vermijden:

  • Kies een merkonafhankelijk EMS: Zorg ervoor dat het systeem geschikt is voor zonnepanelen, batterijen en andere toekomstige energie-apparaten. Fabrieksoplossingen zijn vaak te beperkt en bieden niet altijd de nodige toegang tot data via de cloud. Zorg ervoor dat je als installateur flexibel en schaalbaar blijft voor je eindklanten. 
  • Optimalisatie van dynamische energieprijzen en batterijbeheer: Een goed EMS moet slim omgaan met dynamische energieprijzen en batterijen efficiënt beheren zonder hun levensduur te verkorten. Dit vereist geavanceerde software die rekening houdt met bijvoorbeeld laaddrempels en laadcycle. 
  • Zorg voor veiligheid en cybersecurity: Het systeem moet veilig zijn, zowel nu als in de toekomst. Vermijd systemen die via een lokaal netwerk werken, omdat deze kwetsbaar zijn voor beveiligingsrisico’s. Kies voor oplossingen met ‘over-the-air’ updates (OTA) en cloudbeveiliging. Afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers (buiten de EU) kan een risico zijn vanwege politieke onzekerheid en strenge regelgeving omtrent data privacy.
  • Flexibiliteit met API’s: Zorg ervoor dat je klanten in de toekomst eenvoudig nieuwe functionaliteiten kunnen toevoegen, bijvoorbeeld voor het integreren van weersvoorspellingen of temperatuurmetingen. Een gesloten systeem van één fabrikant kan dit moeilijk of onmogelijk maken. Kies daarom voor een Internet of Things (IoT)-oplossing die eenvoudig nieuwe API’s kan koppelen, via een beveiligde internetverbinding
  • Let op lokale regelgeving: Fabrieksoplossingen zijn vaak niet afgestemd op lokale wetgeving en energiemarkten. Dit kan leiden tot problemen bij het voldoen aan netwerkeisen. Dit betekent in de praktijk ook vaak dat er beperkingen zijn aan de functionaliteiten en optimalisatie. Kies daarom een EMS dat specifiek is afgestemd op lokale wet- en regelgeving, kan koppelen met lokale energiemarkten en flexibel genoeg is om mee te groeien met nieuwe vereisten.

Door deze fouten te vermijden, blijf je flexibel en zorg je voor tevreden klanten.

Let ook op deze punten

Daarnaast moeten EMS-systemen ook ondersteuning bieden bij:

  • Einschränkung: Tijdelijk verminderen van energieproductie of -verbruik om aan netwerkvereisten te voldoen of kosten te besparen.
  • Lastausgleich: Energieverbruik verdelen over verschillende apparaten om piekbelasting te voorkomen en de efficiëntie te verbeteren.
  • Lastverschiebung: Het verplaatsen van energieverbruik naar momenten waarop de energiekosten lager zijn, om zo kosten te besparen.
  • Onbalansmarkt: Je energiebedrijf toegang geven om bepaalde energie-apparaten aan te sturen en zo je kosten te minimaliseren.

Advies nodig?

Heb je vragen over EMS-systemen of wil je weten of ze compatibel zijn met jouw apparatuur? Bezoek dan www.wattmaestro.com of maak een afspraak via: https://wattmaestro.com/nl/adviesgesprek/

EMS WattMaestro
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Inhalt

Erhalten Sie kostenlose Tipps und Ressourcen direkt in Ihren Posteingang.